Vinurile Cabernet Sauvignon sunt renumite pentru capacitatea lor de invechire si sunt adesea numite „Regele vinurilor rosii”. Soiul de struguri este foarte complex si greu de imblanzit. Are un potential enorm de invechire datorita aciditatii sale ridicate si concentratiei mari a taninurilor. In general, vinul este echilibrat, avand arome de plante verzi. Caracteristicile robuste ale vinului sunt bine echilibrate si in deplina armonie cu invechirea in stejar.
Cabernet Sauvignon este urmasul unui amestec intre strugurii rosii Cabernet Franc si cei albi Sauvignon Blanc. In secolul al XVII-lea, cei doi struguri s-au incrucisat „intamplator”, rezultand un hibrid natural. Rezultatul? Cabernet Sauvignon!
Cabernet Sauvignon este un calator mondial, fiind este unul dintre cei mai raspanditi struguri plantati din lume. Faptul ca provin din Bordeaux, cu siguranta, a ajutat la expansiunea sa rapida, deoarece zona este renumita pentru calitatea vinurilor produse aici.
Cel mai des este produs in Franta unde este, de obicei, imbuteliat ca un singur soi si ocazional amestecat cu Merlot. Se intalneste si in Chile, Statele Unite, Australia, Italia, Africa de Sud si nu numai.
Vinurile produse din struguri de Cabernet Sauvignon sunt corpolente, cu arome fructate care duc cu gandul la afine si mure. Concentratia de taninuri este medie, iar vinurile pot fi invechite la baricul cu stejar, proces in urma caruia sunt dobandite arome de vanilie si note picante. Cand este produs in regiuni mai calde, vinul Cabernet Sauvignon dezvaluie fructe negre coapte, insa notele de plante vor fi mai proeminente atunci cand se produce in regiunile mai reci.
Vinurile mai putin corpolente se produc, de regula, in valea Napa din statul american California, acestea fiind foarte concentrate si fructate. Similare sunt si cele din Australia si Chile, acestea fiind, totusi, mai evidente la capitolul note de plante. Cele care ce produc in Bordeaux poseda arome mai pamantoase si picante, impreuna cu taninuri ferme, iar adesea se amesteca cu strugurii de Merlot pentru ca impreuna fac o echipa buna.
In mod traditional cu vinurile Cabernet Sauvignon se servesc mancaruri bogate din carne rosie, indiferent de modul de preparare, dar sunt ideale si langa legumele la gratar sau diferite alte preparate, drept dovada, acestea sunt servite adesea la masa.
Cine este in cautarea unui vin Cabernet Sauvignon de inalta calitate merita sa se orienteze catre cele produse de Crama Budureasca care pot fi gasite aici https://budureasca.ro/vin-cabernet-sauvignon/. Un bun exemplu este Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Clasic. Acesta cucereste prin culoarea sa rosu rubiniu si prin aromele de fructe de padure completate de notele ierboase. Este corpolent, cu o structura complexa si bine echilibrata. Prin gustul sau ne duce cu gandul la murele coapte, cu note de piper verde foarte discrete, pline de eleganta. La capitolul asocieri culinare, acest vin poate fi servit alaturi de fripturi din carne de porc si vita, dar si langa branzeturi maturate. Pentru evidentierea tuturor calitatilor sale se recomanda servirea acestui vin la o temperatura intre 16 si 18 grade.
Un alt exemplu care merita descoperit de catre impatimiti este Cabernet Sauvignon din gama Origini. Avand o culoare rubinie, acest vin este apreciat pentru aromele sale de mure completate cu note fine de piper si stejar afumat. Gustul de mure si afine se concentreaza in jurul notelor de ciocolata care sunt bine sustinute de taninurile integrate. Fiind un vin de desert, merita servit ca atare, dar este grozav si langa prajituri pe baza de ciocolata sau fructe rosii. Important este sa fie servit la temperatura recomandata de 15-17 grade pentru a-si putea etala toate calitatile si a fi apreciat la adevarata sa valoare.