Astazi am descoperit ceva interesant despre sanatate

Zona zoster sau altfel spus, herpes zoster este o afectiune cutanata de naturala virala care poate fi datorata reactivarii virusului varicelo-zosterian. Peste tot circula foarte multe zvonuri in legatura cu aceasta afectiune, si de aceea este recomandat sa discutam despre aceasta pentru a inlatura orice mituri despre zona zoster. La primul contact cu acest virus va apare varicela, o afectiune pe care multi dintre noi o dezvoltam in copilarie. Dupa ce ne vindecam, virusul poate sa ramana in organism in stare latenta, iar peste ani poate decade la nivelul ganglionului nervilor spinali. Afectiunea poate sa apara atat la adulti, cat si la copii, fiind mai des depistata odata cu inaintarea in varsta. Complicatiile care pot aparea in absenta tratamentului trebuie sa ne indrepte sa ajungem cat mai repede la medic pentru o evaluare medicala.

Pana in prezent nu se cunoaste exact care este cauza infectiei care duce la aparitia zonei zoster, insa exista o serie de riscuri care cresc sansele de imbolnavire.

Aflam de la DoctorMit ca acestea pot fi varicela, imunitatea scazuta, bolile cronice, tratamentele agresive, varsta, anumite medicamente, persoanele care sufera de stres puternic sau chiar cele care au suferit o trauma fizica.

Tot de la DoctorMit aflam ca virusul poate fi transmis de la alte persoane care sufera de varicela. De obicei, virusul se transmite prin contactul direct cu persoana bolnava sau prin atingerea unor obiecte contaminate. Initial, persoana sanatoasa va prelua varicela zoster si se va imbolnavi de varicela, care ulterior va evolua in zona zoster. Aceasta afectiune este cea mai periculoasa pentru copii mici, adultii cu probleme imunitare si femeile insarcinate.

DoctorMit ne spune in continuare care sunt simptomele prin care se manifesta aceasta afectiune. Asadar, acestea sunt durerile de cap, fotosensibilitate, o senzatie generala proasta, durere la atingere, senzatie de mancarime pe zona afectata, febra, oboseala, anxietate, insomnie.

Au fost situatii in care infectia a ajuns aproape de nas si de unul dintre ochi. Daca virusul ajunge la ochi, exista posibilitatea sa ne afecteze vederea. Simptomele prin care afectiunea a ajuns la ochi pot fi durerea, roseata, umflarea, sensibilitatea la lumina, conjunctivita.

Se intampla ca oamenii sa incurce zona zoster cu o alergie sau un alt tip de iritatie. Exista cateva simptome care diferentiaza zona zoster de alte afectiuni cu simptome asemanatoare, printre care frisoanele, diareea, ameteala sau durerea de stomac.

In cazul in care banuiesti ca afectiunea a aparut si prezinta una dintre simptomele de mai jos, este recomandat sa luam legatura cu medicul, daca:

-eruptia a ajuns la nas sau la ochi

-ai ochiul rosu sau dureros

-ai o problema de vedere

-ai eruptie si esti insarcinata

 In cazul in care nu este tratata la timp, zona zoster poate duce la complicatii, iar afectiunea poate deveni o problema si mai serioasa, asadar, recomandarea este sa mergem la medic la primele simptome.

Descoperiti mai multe despre subiect din urmatorul material DoctorMIT:

Leave a Reply