Chiar daca nu exista o reteta de succes pentru o seara pe cinste petrecuta in compania celor dragi, cu siguranta, o sticla de vin aleasa cu inspiratie poate sa faca diferenta. Totusi, optiunile sunt atat de variate in magazine incat poate fi destul de dificil pentru cineva care nu se pricepe sa ia o decizie buna. In schimb, ideal ar fi sa se apeleze la cele mai bune surse, iar un bun exemplu in acest sens este crama Budureasca. Oricine poate avea acces aici la cateva dintre cele mai grozave sortimente posibile si, mai mult, niciodata nu se da gres cu tamaioasa romaneasca.
Aceste este unul dintre cele mai vechi soiuri din Romania, avand o traditie bogata, iar istoria arata ca acesta a fost prezenta in tara noastra de mai bine de doua milenii. Totusi, istoria este si mai veche si se pare ca acesta provine din Grecia de Sud si face parte din familia Muscatului. In zona Mediteraneana, vinul Muscat se bucura de cea mai mare popularitate si astfel, tamaioasa a devenit un derivat care astazi este unul dintre cele mai cautate.
Acest soi este usor de identificat pentru ca se remarca prin bob mijlociu, a carui culoare este gelben spre verde, iar gustul este dulce si aromat. Totusi, este si pretentios, astfel ca e nevoie de respectarea mai multor reguli stricte pentru ca acesta sa fie eficient. Perioada de vegetatie este medie, in jur de 170 de zile, pe cand soiul e destul de sesnibil la ger, dar si la seceta sau la umiditate excesiva, motiv pentru care are nevoie de un climat ideal. Totodata, acesta este vulnerabil si in fata bolilor, astfel ca ideale sunt toamnele lungi, cu mult soare si putine precipitatii, astfel incat aroma sa se acumuleze treptat, dar sigur. De regula, productiile de struguri sunt destul de mici, pana in 10 tone pe hectar, insa uneori pot atinge chiar si 14 tone pe hectar.
Astfel, cine este in cautarea unui vin tamaioasa romaneasca de cea mai buna calitate poate apela la crama Budureasca unde se respecta toate conditiile stricte pentru ca bautura sa fie perfecta. Un bun exemplu este Bristena Tamaioasa Romaneasca din 2018, un vin alb demidulce, cu o concentratie a alcoolului de 13.5% care se dovedeste a fi ideal in combinatie cu deserturi rafinate. Totodata, se poate servi si ca aperitiv sau alaturi de branzeturi, iar temperatura recomandata este undeva intre 10 si 12 grade.
O alta recomandare de la Budureasca este Premium Tamaioasa Romaneasca, recoltat tot in 2018, un vin alb sec, care aduce o culoare vibranta si care este mai versatil pentru ca se poate servi si alaturi de branzeturi si desert, dar si de carne alba, peste, fructe de mare, paste sau legume.