Atunci cand ne gandim la copilaria noastra, nu exista persoana sa nu fi auzit macar o data de la parintele sau replici precum: Ce vrei? Ce ai? Ai auzit ce ti-am spus? Mananca tot din farfurie! De ce te-ai murdarit?
Fara sa ne dam seama, aceste expresii in subconstientul nostru au creat stari de anxietate sau au creat blocaje asupra proiectarii noastre in societate. Cu toate ca pare ireal, adultii timizi cu care ne intalnim la locul de munca sau in grupul de prieteni, pot fi copiii carora li s-a spus de prea multe ori: TACI! Astfel, ajungem la o concluzie simpla: Daca folosesti cuvintele nepotrivite, ii poti face fara sa-ti dai seama rau copilului tau. Dar cum putem schimba aceste lucruri sau cum putem evita aceste situatii neplacute pentru copilul nostru? In articolul de astazi, ii voi prezenta alternative educationale care te ajuta pe tine si pe copilul tau sa fiti cei mai buni prieteni si in situatii de criza.
Adapteaza expresiile
Piticul tau, cu toate ca este foarte intelegator si este ancorat in realitate, nu intotdeauna intelege mesajul pe care tu vrei sa-l transmiti, din cauza limbajului mult prea complex. Gaseste expresii simple pe care sa le folosesti in comunicarea cu acesta. De asemenea, foloseste mereu schema cauza-efect. Pentru o buna intelegere voi oferi un exemplu. Copilul este entuziasmat sa-ti arate un lucru, insa fiind dupa un job full-time, bateriile, rabdarea, iti sunt puse la incercare si ii spui ,,Sunt obosita!’’. In acel moment, copilul se poate supara, interiorizand in sufletul tau sentimente de frustrare sau va deveni vehement tipand la tine sa-l asculti. In acest context prezentat, exista o solutie pentru ambii. Ii poti spune cu o voce calda „Stiu ca esti foarte fericit sa-mi arati ce ai acolo si eu sunt foarte curioasa sa-mi povestesti, insa mami este putin obosita, deoarece vine de la serviciu. Ai vrea sa povestim inainte sa mergem la nani?” Folosind tonul cat si cuvintele potrivite, piticul va intelege ca esti curioasa sa aflii ce are de spus, insa in acelasi timp va constientiza ca oboseala isi spune cuvantul.
De ce plangi?
Cred ca este cea mai des intalnita expresie pe care parintii o folosesc atunci cand observa ca piticul traieste niste sentimente puternice de neliniste. Acesta actiune de a intreba nu este rea, insa gestionata gresit va putea degenera intr-o repriza de lunga durata de plans, fara a stii sursa supararii sale. Cea mai usoara metoda este de a lasa copilasul sa planga cat are nevoie, spunandu-I ,,Sunt aici pentru tine, este in regula sa plangi. Cand te simti pregatit, vorbim despre ce s-a intamplat!’’ Copilul astfel va simti ca este in regula sa planga, stiind ca cineva il astepta sa-l asculte. Daca iti vei intreba copilul in clipa in care plange, de ce o face, sunt sanse foarte mari ca acesta sa inceapa sa planga mai tare, deoarece nu stie cum sa gestioneze amalgamul de emotii.
Piticii nostri au nevoie de noi pentru o dezvoltare armonioasa, iar alaturi de Clubul Bebelusilor iti vei crea un limbaj corect in acest scop.