Te gândești la construirea unei case cu etaj și vrei să fii cât mai informat înainte de a alege echipa care să te ajute? Ei bine, venim în întâmpinarea ta cu o serie de sfaturi care îți pot fi de mare ajutor.
- Asigură-te de faptul că respecți regulile de urbanism
Înainte de a-ți imagina cum o sa arate casa pe care o visezi, înainte de a-ți face planuri cu privire la designul interior și la alte detalii, trebuie să te asiguri de faptul că locația este una potrivită din punct de vedere urbanistic. În unele zone nu se acceptă construcția caselor cu etaj, prin urmare, nu vei putea primi autorizațiile necesare.
- Ține cont de punctele cardinale
În funcție de cum sunt poziționate anumite încăperi în raport cu punctele cardinale, ele vor fi mai luminoase sau mai întunecoase. Prin urmare, este important să ai lumină naturală în living, bucătărie sau birou, motiv pentru care recomandăm poziționarea lor la sud, și nu este musai necesară lumina naturală în dormitoare sau spații de depozitare, aceste încăperi putând fi orientate și la nord.
- Acordă importanța cuvenită fundației
Orice proiect casa cu etaj modernă, implică o mare atenție asupra fundației. Aici nu trebuie să faci rabat de la calitate, deoarece fundația trebuie să fie suficient de rezistentă și calitativă pentru a susține greutatea pereților, pentru a nu se dărâma cu ușurință în cazul unui seism și pentru a fi cât mai stabilă în timp. La casele cu etaj sunt necesare fundații de adâncime, sprijinite pe straturi portante, dar și de stâlpi.
- Compartimentează casa într-un mod cât mai util
Casele cu etaj ar trebui gândite în așa fel încât fiecare nivel să deservească unui anumit scop. De obicei, parterul este considerat a fi zonă de zi și este format dintr-un living spațios, o bucătărie mare, baie, cameră tehnică și poate chiar și o cameră de oaspeți, dacă spațiul permite asta.
Etajul este amenajat de cele mai multe ori ca o zonă de noapte, mai intimă, și este nivelul la care se regăsesc dormitoarele, băile aferente acestora (sau baia, după caz) și dresingul.
Nu este obligatoriu să optezi pentru o astfel de compartimentare, dar este o bună idee dacă vrei ca totul să fie cât mai eficient și confortabil pentru întreaga familie.
- Ține cont de confortul termic al locuinței
Confortul termic al locuinței este un detaliu foarte important, care trebuie luat în calcul de la început. Este necesar să alegi cu grijă materialele de construcții, ușile, ferestrele, modul în care va fi izolată casa, orientarea camerelor, modalitatea de încălzire și alte astfel de detalii, care te pot ajuta să ai o locuință suficient de călduroasă pe timp de iarnă și răcoroasă vara.
Poți totodată să iei în calcul și variantele sustenabile de producere a căldurii și/sau energiei termice, precum panourile solare și fotovoltaice.
Solicită sprijinul arhitectului Enica Ana de la biroul DeStijl din Constanța!